dimecres, 26 de juny del 2013

Sam Pezzo, de Vittorio Giardino


Sam Pezzo, creat per Vittorio Giardino el 1979, és la primera obra que li va proporcionar rellevància al seu autor. Vittorio Giardino es va inspirar en la novel·la negra per crear-lo. Sam Pezzo és un detectiu privat que, des de  les primeres làmines es trobarà immers en els baixos fons de la Itàlia dels setanta i vuitanta. De tornada de tot, una mica cínic, Sam Pezzo es belluga entre la fauna nocturna i menys recomanable de Bolònia. Els protagonistes estan descrits amb tot luxe de detalls. Caricaturesc en els primers episodis, el tractament gràfic de Sam Pezzo evolucionarà ràpidament per fer-se més clar.


Giardino crea un detectiu llatí, amb vocació de cràpula, però vestit amb elegància, amb el cabell ben tallat i ben calçat. Així Pezzo es una espècie de Bogart fora de context (tot i que amb el seu bigoti recorda també al futur Magnum), que es cobreix el cap amb un barret de feltre i que s’enfronta a gàngsters vestits a la moda dels anys 20, i els rètols dels carrers alternen l’italià i l’anglès. Aquests petits problemes argumentals no desmereixen l’obra, que es veu afavorida per una bona atmosfera de novel·la de detectius, plena de sospitoses i belles dones que contínuament li provoquen problemes, amb uns dibuixos que combinen perfectament el blanc i el negre.


Sam Pezzo és important en la seva carrera de Giardino ja que li permet desenvolupar la pròpia línia clara més realista que la de l’escola de Brusel·les, i que amb posterioritat explotarà amb altres creacions com Max Fridman. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada