divendres, 4 de juliol del 2014

La Revolució Americana (1773-1783)




La Revolució Americana va ser la primera insurrecció colonial contra una metròpoli i va constituir el primer exemple de govern basat en les idees de llibertat i d’igualtat.


A. ANTECEDENTS

Des del segle XVII, la Gran Bretanya dominava uns territoris situats a la costa atlàntica d’Amèrica del Nord, que els anglesos van anomenar les Tretze Colònies.

La conquesta britànica va significar la mort o l’expulsió de la població indígena. El territori va ser colonitzat amb colons, principalment anglesos, que no eren però, els que governaven les Tretze colònies.

La composició social de les Tretze colònies no era homogènia. Les colònies del nord (Nova Anglaterra) estaven formades per petits propietaris que es dedicaven a l’agricultura i el comerç, mentre que les colònies del sud estaven formades per grans propietaris que explotaven plantacions amb mà d’obra esclava. Les colònies centrals formaven una zona de transició entre unes i altres.

La guerra dels set anys (1756-1763) i el tractat de París (1763) van suposar la primacia d’Anglaterra a l’Amèrica del Nord (amb la cessió per part de França de Canadà i de la Florida per part d’Espanya) però van deixar les finances angleses exhaustes.

B. CAUSES

La independència dels EUA es va produir per la confluència de dos factors excloents:
-  la creixent consciència d’autonomia econòmica i política de les comunitats colonials, on les idees il·lustrades havien arrelat;
l’augment de la política imperialista britànica.


C. LA GUERRA D’INDEPENDÈNCIA

El malestar va començar el 1765, quan el govern anglès els va augmentar els impostos. Els colons consideraven que era injust pagar impostos sense disposar de representació en el organ que ho decidia. El desembre de 1773, un grup de bostonians disfressats de pèl-roges, llencen a l’aigua la càrrega de te. Les lleis de càstig ordenades des de Londres i l’enviament de tropes van empitjorar la situació i els colons es van unir per defensar els seus interessos.  El 4 de juliol de 1776 representants de les 13 colònies reunits a Filadèlfia van redactar la Declaració d’Independència dels Estats Unitsd’Amèrica



Els EUA van disposar del suport dels enemics de la Gran Bretanya: França, Espanya, Holanda, que intentaven debilitar-la.

D. CONSEQÜÈNCIES

La guerra va finalitzar amb la firma del Tractat de Versalles (1783) en que Anglaterra reconeixia la Independència dels EUA.
  
-    Un nou ordre polític. Els Revolucionaris americans va crear per primera vegada un sistema polític liberal. La Revolució és política, no social. 
-       Després de la independència calia crear un Estat, i uniformitzar les tretze colònies.
-      Els Estats Units són una confederació d’estats amb un govern central (federal) amb molt poder: política exterior, defensa, moneda... , mentre que cada estat decidia sobre assumptes locals, religiosos, ensenyament i policia.
-      El sistema de govern és la República Federal, el cap de govern és escollit democràticament. Es tracta d’una república presidencialista (el president té molt poder).
-       La Constitució dels Estats Units recull els principis del liberalisme polític i la Il·lustració.
o   Separació de poders
o   Sobirania Nacional (sufragi censatari: homes blancs amb béns)
-      La Constitució es completava amb la Declaració dels Drets de l’Home (Thomas Jefferson). Com a home entendrem els homes blancs.
-      En l’àmbit internacional el triomf de la Revolució Americana va ser un exemple per la Revolució Francesa i especialment per les colònies de Sudamèrica que durant les dues primeres dècades del segle XIX van obtenir la independència.
-     L’experiència americana va canviar les formes del colonialisme britànic, que al llarg del segle XIX es va materialitzar en l'imperialisme.



E. LA FORMACIÓ D’UNA POTÈNCIA

Durant el segle XIX les tretze colònies originàries es van transformar en els EUA actuals. Les bases de la transformació van ser:
-          Creixement demogràfic per la immigració europea (Revolució Industrial)
-          Expansió territorial des de la costa atlàntica fins la pacífica a costa de:
o   Cessions angleses
o   Compres a Espanya, França i Rússia
o   Guerra amb Mèxic 
-          La colonització dels nous territoris es va fer a costa de l’extermini dels primitius pobladors: les tribus índies.
-          Les diferències interregionals van culminar en la guerra de Secessió (1861-1865), la primera guerra moderna, en que es van enfrontar el Nord industrial i urbà contra Sud agrari i rural amb l’excusa de l’esclavitud.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada