divendres, 26 de desembre del 2014

La treva de Nadal de 1914

Durant els dies de Nadal de 1914, enmig de l’horror de la Gran Guerra que va enfrontar dos amplis blocs de països: les potències centrals d'una banda i els aliats d'una altra, es va produir un episodi de pau entre tota la barbàrie. 


Al front occidental, a prop de la ciutat de Ypres (Bèlgica), s’enfrontaven les tropes britàniques contra les de l'imperi alemany. El 24 de desembre els soldats germànics van començar a decorar les seves trinxeres i, fidels a la tradició, van cantar nadales, en concret la cançó 'Stille Nacht' (Santa Nit). Els anglesos van sentir els càntics des de les seves pròximes trinxeres i van respondre amb més nadales en la seva llengua materna. Soldats d'ambdós bàndols es van intercanviar felicitacions de Nadal a crits, que van donar pas a les anomenades visites al terreny neutre. El camp de batalla es va transformar en un camp de futbol. 


A més, la treva va servir per recuperar els cadàvers dels morts per la guerra. Els antics adversaris es van saludar, es van intercanviar regals (com whisky i cigars) i inclús van celebrar cerimònies fúnebres conjuntes. En un enterrament en zona neutral, britànics i alemanys van llegir units un fragment del Salm 23: "El Senyor és el meu pastor, res em falta. Sobre verds prats em fa reposar, em condueix per aigües tranquil·les...".


I així, la Nit de Nadal va fer callar el rugit de les armes. En molts sectors del front la guerra només va durar aquella nit, però en algunes àrees es va allargar fins Any Nou i inclús fins el mes de febrer. Els nivells superiors d'ambdós exèrcits es van oposar a aquesta treva, que no van poder evitar, i en els anys següents van ordenar bombardejar durant la vigília de la festa, així com rotacions perquè no es familiaritzessin combatents dels dos bàndols. L'horror va durar quatre anys més.

Sembla ser que aquest episodi demostrava la manca de rancúnia existent entre molts soldats de primera línia, i que un cops passats els primers dies d’eufòria es van veure atrapats en una maquinària de mort accionada des de dalt [i].



[i] STEVENSON, David (2014): 1914-1918, Historia de la Primera Guerra Mundial, Barcelona, editorial Debate, pàgines 155-156

2 comentaris: