dimecres, 22 de gener del 2014

Barcelona a trenc d'alba, Alfonso Font i Juan Antonio de Blas


Barcelona a trenc d’alba és un còmic dibuixat per Alfonso Font, a partir d’un guió de Juan Antonio de Blas. que destil·la novel·la negra pels quatre cantons. I a més és gènere negre propi, ambientat a la Barcelona dels anys vint, un dels moments històrics més efervescents de la ciutat, en plena crisi del pistolerisme, just abans del cop d’estat de Primo de Rivera. Europa acabava de sortir de la Gran Guerra i ja s'estava preparant el terreny per la següent. En aquesta Barcelona convivien personatges cabdals per a la història del país com Durruti o Companys, i en aquesta Barcelona els  ideals et podien portar directe a la fosa amb un tret al cap. 

En aquesta atmosfera inquietant i tant interessant ens introdueixen els autors. Quatre cadàvers apareguts en el port no era un fet especialment destacable en una època convulsa repleta d’enfrontaments entre grups anarquistes i els pistolers de la patronal. Però en aquesta ocasió el periodista Pere Marsé (abans Joan Camblor, antic company d’armes de Pancho Villa) estirarà el fil del que semblava un altercat més per trobar-se amb una intricada trama tant criminal com política, en la qual participen personatges com Buenaventura Durruti, Antonio Escobar, Lluís Companys, Manuel Casal, l’almirall Canaris i fins i tot Adolf Hitler. Com recorda Juan Antonio de Blas en el pròleg de l'edició de Glenat, John Ford afirmava que una història era tan coherent com ho podien ser els seus secundaris i precissant el secundaris de Barcelona a trenc d'alba són de luxe. Parlant de John Ford en aquest àlbum se li ret un petit homenatge: el periodista Pere Marsé està preparant un llibre que es titularà Carabiners i Centaures

La història d'intriga en què es veu implicat el periodista Pere Marsé està escrita correctament per de Blas, i el dibuix d'Alfonso Font és viu i molt detallat, recordant algun treball de Vittorio Giardiano i és molt superior als seus primers treballs com els Robinsons de la Terra. Una lectura molt recomanable, amb una història molt entretinguda que ens farà passar una bona estona.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada