divendres, 4 d’octubre del 2013

La fàbrica Fiat de Lingotto


La fàbrica Fiat de Lingotto, construïda entre 1915 i 1923, és una interessantíssima creació industrial de l’enginyer i arquitecte naval italià Giacomo Matte-Truco (1869-1934).

L’edifici va ser un encàrrec del fundador de Fiat, Giovanni Agnelli, que volia una fàbrica que rivalitzes amb les de Ford als Estats Units. Malgrat que Matte-Trucco no era un arquitecte futurista ben aviat la Fàbrica Fiat va ser proclamada com la “primera manifestació del Futurisme”, el moviment artístic iconoclasta obsessionat amb la velocitat.


La fàbrica, una increïble exemple de la primitiva arquitectura industrial de formigó armat, consistia en dos blocs de producció paral·lels de cinc pisos. Ambdós estaven units per torres de servei amb escales i lavabos. En el seu moment va ser la cadena de producció més llarga d’Europa.

El disseny de Matte-Trucco va ser, des de tots els punts de vista, una solució brillant per al dilema de com organitzar una producció cohesionada dins d’una estructura que disposes de tots els serveis necessaris. Els materials entraven per la planta baixa i, després de passar per la cadena de producció sortien per la teulada, on es provaven en un circuit de 2,4 quilòmetres. El circuit del terrat va atreure ben aviat l’atenció del públic. Les rampes helicoïdals internes que pujaven a través de l’edifici permetien pujar i baixar els cotxes.



L’any 1980 després del tancament de la fàbrica va ser remodelada sota la direcció de l’arquitecte genovès Renzo Piano, per hostatjar oficines, cafès, restaurants i la Facultat Politècnica d’Enginyeria Automotriu de Torí. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada