dimecres, 23 d’abril del 2014

Cinquanta anys de Tintin en català

El 23 d’abril fa cinquanta anys que es va publicar el primer àlbum de Tintin en català: Les joies de la Castafiore. L’obra d’Hergé va arribar a Catalunya gràcies a Conxita Zendrera, filla de Josep Zendrera, fundador i artífex de l’Editorial Joventut. 



Gràcies a l’enginy i treball rigorós de Joaquim Ventalló (1899-1997), el traductor en català de l’obra d’Hergé, i a l’Editorial Joventut milers d’infants catalans van poder accedir al màgic món dels àlbums de Tintín i molts, per primer cop, a la llengua catalana escrita. El primer llibre que recordo haver llegit sencer en català és L’afer Tornasol, una primera edició que quan va arribar a les meves mans ja era vella, però que em va permetre entrar en el món de Tintin a través del català. Joaquim Ventalló és el responsable de catalanitzar el nom de la residència de Haddock i Tintin, Moulinsart que va convertir en Molins de Dalt, el racó on trobem aquest modest blog. 

A partir dels anys seixanta, van començar a aparèixer algunes publicacions per a infants en català, com ara Cavall Fort i L’Infantil. El règim franquista no creia que els tebeos per a infants fessin cap mal. En aquest context, l’Editorial Joventut, que abans de la guerra civil ja editava les seves publicacions en català, va decidir tirar endavant una versió en català de Tintin, que es va posar a la venda per la diada de Sant Jordi de 1964: Les joies de la Castafiore, que era l’últim que s’havia editat aleshores a Bèlgica. La traducció del francès era del terrassenc Joaquim Ventalló, que ja feia temps que coneixia els àlbums en francès i que, pel seu compte, ja els havia anat traduint. Ell precisament es va oferir a l’editorial i a l’editorial li va semblar bé l’oferiment i la traducció que n’havia fet. L’aposta editorial, però, era arriscada, perquè els àlbums de Tintin sortien a un preu de venda al públic de 100 pessetes (uns 60 euros d’ara proporcionalment). Però va ser un èxit, perquè les històries de Tintin i Milú eren i són divertides i formatives en molts aspectes i van agradar a petits i grans des del primer moment

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada