dimarts, 1 d’abril del 2014

En el día de hoy, cautivo y desarmado el Ejército Rojo...


“En el día de hoy, cautivo y desarmado el Ejército Rojo, han alcanzado las tropas nacionales sus últimos objetivos militares. La guerra ha terminado. El Generalísimo Franco. 

Burgos 1º abril 1939″.

L’1 d’abril de 1939 es publicava l’anuncia de la fi de la Guerra Civil Espanyola i s’inaugurava la dictadura franquista que duraria fins 1975. Les conseqüències van ser terribles, la fam i les penalitats continuaren en la postguerra, agreujades per la Segona Guerra Mundial i l’aïllament d’Espanya; l’economia quedà ensorrada, la indústria destruïda; i es va instal·lar vel negre que va enfosquir el país durant prop de quaranta anys.

Pel que fa a les pèrdues humanes estudis, basats en evolucions demogràfiques, xifren en 540.000 la sobremortalitat dels anys de la Guerra Civil i la immediata postguerra, i en 576.000 la caiguda de la natalitat. L'estimació de víctimes mortals en la Guerra Civil Espanyola conseqüència de la repressió pot xifrar-se en 200.000 persones.

La repressió a la reraguarda d'ambdós bàndols fou duríssima, Paul Preston titulà el seu llibre sobre aquests fets L'holocaust espanyol. Mentre que a la zona rebel les autoritats establiren una repressió sistemàtica contra persones considerades simpatitzants dels partits del Front Popular, a la zona republicana, les execucions sumaríssimes foren dutes a terme sobretot per escamots incontrolats afectant especialment religiosos (cas de Catalunya). El nombre exacte de víctimes de la repressió, així com els mort en combat, ha estat difícil d'establir. Paul Preston a L'Holocaust espanyol ha comptabilitzat 127.631 víctimes de la repressió franquista i 49.272 de la repressió a la zona republicana. 

Aquestes estimacions, encara estan sotmeses a revisió; malgrat que les víctimes produïdes pel bàndol republicà van ser ben identificades, les produïdes pels revoltats, havent estat ignorades durant el franquisme, avui existeixen dificultats per quantificar-les i identificar-les. «Les recerques realitzades fins avui demostren que un alt percentatge de desapareguts no consta en registre algun». A causa d'elles Espanya, amb més de 114.000 desapareguts, és "el segon país del món, després de Cambodja, amb major nombre de persones víctimes de desaparicions forçades les restes de les quals no han estat recuperats ni identificats".

Moltes persones s'hagueren d'exiliar, i alguns milers d'espanyols acabaren fins i tot en camps de concentració nazis a la II Guerra Mundial. Les execucions i empresonaments continuaren després de la guerra i en alguns casos van ser fins i tot més intensos.

La fi de la guerra no va portar la pau, la victòria franquista va ser la pitjor conseqüència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada