dissabte, 19 de maig del 2012

El dia de la Victòria


El 19 de maig de 1939, un cop finalitzada la Guerra Civil es va fer el "Desfile de la Victòria" al passeig de la Castellana, passeig de Recoletos i passeig del Prado de Madrid. Dos-cent mil soldats aproximadament van participar en la desfilada, incloent els aliats italians (CTV) i alemanys (l'ominosa Legió Còndor que va arrassar Gernika).


Francisco Franco va presidir la desfilada des d'una tribuna amb una escenografia molt cuidada. Un enorme escut d'Espanya al darrera, amb l'àliga imperial, i la paraula Franco per triplicat a banda i banda, mentre que al bloc avançat que ocupa el dictador hi ha el símbol de Victor (el Victoriós en llatí, propi dels Doctorats de la Universitat de Salamanca) que fa referència al Caudillo. Símbols d'un altre temps per a un moment d'involució i retrocés. 




Com diu un dels protagonistes de l'obra de teatre de Fernando Fernan-Gómez, després de tres durs anys de guerra "no ha llegado la paz, ha llegado la Victoria". Una Victòria d'uns sobre altres, que va durar gairebé quaranta anys. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada