dijous, 20 de febrer del 2014

Informe de la ONU sobre la dictadura de Corea del Nord

La Comissió d'Investigació de l'ONU per a Corea del Nord ha publicat un extens informe en què constata massives i sistemàtiques violacions de drets humans que arriben al nivell de crims contra la humanitat, com ara privació d'aliments, execucions sumàries, desaparicions forçoses i tortura. 

El document, basat en testimonis de més de 240 persones, prova que Corea del Nord s'estructura amb un sistema de castes conegut comsongbun, que atorga als seus ciutadans un estatus basats en raons ideològiques i polítiques, i en funció de la consideració social rebuda, disfruten o no de drets fonamentals. En l'informe s'inclou una carta del president de la Comissió, Michael Kirby, dirigida al líder nord-coreà, Kim Jong-un, en què li recorda que com a màxim responsable de tot l'aparell de l'Estat ha d'assumir la responsabilitat d'aquests crims, dels quals existeixen àmplies evidències per ser portats davant un tribunal internacional. "La gravetat, escala i naturalesa d'aquestes violacions de drets revela que aquest Estat no té parangó en tot el món contemporani", segons la comissió, establerta pel Consell de Drets Humans el març de 2013. 

En el detallat informe, de més de 400 pàgines, l'ONU documenta de forma inèdita un gran nombre d'"atrocitats indescriptibles", basat en testimonis de primera mà de víctimes i testimonis. Entre els crims contra la humanitat, acusa a les autoritats nord-coreanes de "extermini, assassinat, esclavitud, tortura, empresonaments prolongats, violència sexual, avortaments forçosos, privació d'aliment, desplaçament forçós de poblacions i persecució per motius polítics, religiosos, racionals o de gènere". L'informe prova que entre 80.000 i 120.000 presoners polítics estan en aquests moments retinguts en quatre grans camps, on són privats deliberadament d'aliment com a forma de control i càstig i sotmesos a treballs forçosos". 

"Aquestes atrocitats comeses contra els reclusos retinguts per raons polítiques recorden als horrors dels estats totalitaris del segle XX", precisa l'informe. Les violacions a la llibertat de moviments i residència és una manera de discriminació basada en el sistema "songbun", que considera la lleialtat al líder del país el barem per permetre als ciutadans viure i treballar en localitzacions més favorables. Per exemple, la distribució de menjar prioritza les persones que col·laboren amb la supervivència del règim de Kim Jong-un. També es dóna "una total negació" dels drets de llibertat de pensament, consciència i religió, a més dels d'expressió, informació i associació, subratlla el document. En el seu lloc, existeix un potent aparell propagandístic i d'adoctrinament que garanteix l'obediència cega al líder i incita a l'odi nacionalista cap a altres Estats i els seus nacionals, especialment cap a Corea del Sud.

L’informe realitzat a partir de les declaracions de vuitanta supervivents dels camps de concentració és esfereïdor. Kim Kwang-il, expresoner en un camp nord-coreà, és un dels vuitanta supervivents i desertors que va donar el seu testimoni a la Comissió d'investigació de les Nacions Unides. Kim, que va relatar la seva experiència l’agost 2013 en una audiència pública a Seül, també va donar la Comissió uns dibuixos que descriuen la tortura i brutals condicions de vida als camps de la dictadura de Kim Jong Un. Aquesta n’és una petita mostra. 









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada