dimecres, 6 de juny del 2012

Ray Bradbury


Ray Bradbury (1920-2012) és un dels escriptors més importants de la ciència ficció. Ray Bradbury és autor de dos de les obres cabdals del gènere: Cròniques marcianes i Fahrenheit 451.

Fahrenheit 451, la temperatura a la que crema el paper, explica una societat totalitària en la qual els bombers s’encarreguen de cremar els llibres que estan prohibits. La idea arrenca del fet que els nazis cremessin llibres, d’aquesta impressió va néixer un breu relat The fireman (1951) que després es transformaria en Fahrenheit 451 (1953).  El protagonista de la novel·la, el jove bomber Guy Montag, li picarà la curiositat i començarà a robar volums, fet que li canviarà la perspectiva, i començarà a memoritzar llibres.

Fahrenheit 451 és una interessant reflexió al voltant del valor del coneixement, de la necessitat del control per part del poder establert, i de la repressió indirecta a partir de la ignorància. Fahrenheit és una antiutopia a mig camí entre el Món Feliç d’Aldous Huxley o el 1984 de George Orwell. El sistema que planteja Bradbury està entre la violència que exerceixen els bombers contra aquells que volen conservar el coneixement i la indiferència de la resta de la població totalment seduïda pels missatges que el poder els transmet a través de la Holovisió, una situació imaginària que a vegades sembla massa propera. Ja ho deien els romans: “pa i circ”. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada