Les sivelles ibèriques de cinturó, o fermalls, de placa rectangular constituïen, sens dubte, un element de prestigi dins de la indumentària ibèrica. També eren una de les millors mostres de l’orfebreria ibèrica, ja que s’acostumaven a decorar amb motius molt variats, algunes fins i tot amb adomassats de plata i or. Morfològicament es caracteritzen per la placa rectangular, amb dues escotadures laterals i un garfi. La seva distribució abasta el món ibèric i celtibèric. Nosaltres ens centrarem en els exemples del nordest i llevant peninsular.
Aquestes sivelles són característiques del període ibèric ple (segles IV-III aC), tot i que trobem alguns exemplard durant el segle V aC i la seva difusió arriba fins el període ibèric tardà. Abasten tot el territori de cultura ibèrica i també la Celtiberia.
L’escultura ens ha proporcionat representacions molt clares d’aquestes sivelles de placa rectangular: varis guerrers de Porcuna (Jaen); el tors de guerrer d’Elx (Alacant) i la flautista o auletris de Osuna (Sevilla).
Tipològicament classificades per Juan Cabré en els anys trenta del segle passat encara no s’ha actualitzat aquesta proposta d’ordenació. Voldriem, des de la nostra contribució, presentar una nova tipologia que completi els tipus definits per Pere Bosch Gimpera o Juan Cabré ja que en els darrers anys n’han aparegut de nous, com la placa rectangular amb tres garfis.
La nostra proposta tipològica respecta en part la nomenclatura establerta per Bosch Gimpera, que atribuïa la lletra C a les sivelles de tipus ibèric o de placa rectangular. Després de la lletra C seguiran dues xifres de dos nombres cadascuna. La primera parella de nombres es correspondrà amb caràcters formals de la peça, referint-se el primer nombre a la placa i el segon als garfis. La segona parella de nombres es fixarà en els elements decoratius, el primer número analitzarà la tècnica decorativa mentre que el segon ens indicarà quins elements es representen.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada