Avui fa setanta-cinc anys que la Unió Soviètica atacava Finlàndia i començava la Guerra d'Hivern. Una mostra més del totalitarisme estalinista.
diumenge, 30 de novembre del 2014
La guerra d'Hivern: Stalin contra Finlàndia
dissabte, 29 de novembre del 2014
Star Wars al segle XVII segons Sacha Goldberger
Tots sabem que l'univers d'Star Wars passa en una galàxia molt llunyana, però segons el fotògraf Sacha Goldberger també hauria pogut succeir en en nostre segle XVII.
divendres, 28 de novembre del 2014
Star Wars VII, primer tast
Avui, Black Friday, s'ha estrenat el primer teaser d'Star Wars VII. Les primeres imatges prometen, esperem que el gran J.J. Abrams no ens decepcioni. Queda poc més d'un any per al 18 de desembre de 2015.
Etiquetes de comentaris:
Ciència-Ficció,
Cinema,
Star Wars
dimecres, 26 de novembre del 2014
Viatge al centre de la Terra, de Jules Verne
El dia 25 de novembre de 1864 es va publicar Viatge al centre de la Terra de Jules Verne. Una novel·la d’aventures i ciència-ficció en la línia de les que va escriure el seu autor, una gran amant de la literatura, els viatges i la ciència. Originalment es va escriure en francès i uns anys després de la seva publicació s’hi van afegir dos capítols més. 150 anys després d’haver-la escrit, Viatge al centre de la terracontinua sent una de les obres més imaginatives de Jules Verne i de les poques que els científics d’avui en dia no han pogut reproduir.
El protagonista de Viatge al centre de la Terra és el professor alemany Otto Lidenbrock, que descobreix un escrit del s.XII on s’afirma que el savi islandès Arne Saaknusseumm ha aconseguit arribar al centre de la terra. El professor Lidenbrock decidirà repetir els seus passos seguint les explicacions del document per fer la mateixa gesta. En aquest projecte l’acompanyaran del seu nebot Axel i del guia islandès Hans. Primer de tot hauran de viatjar a Islàndia i arribar fins el volcà Snaefells des d’on iniciaran les seves fantàstiques i perilloses aventures.
https://bibdevicinfantil.wordpress.com/2014/11/26/250-anys-de-la-publicacio-de-viatge-al-centre-de-la-terra-de-jules-verne/
dimecres, 19 de novembre del 2014
Dia mundial del vàter
dilluns, 17 de novembre del 2014
Tanquem la paradeta... fins sempre Senyor Bachs
El presentador de ràdio i televisió Josep Maria Bachs ha mort al setanta anys. Nascut al barri de Gràcia el 1944, el 'senyor Bachs' va treballar a Ràdio Joventut i a RTVE a Catalunya, on va participar en programes com ara “Informatiu Miramar”, “Opinió” i “Giravolt”. Amb l'arribada de TV3 va presentar espais d'entreteniment, com “Tres i l'astròleg” (1984) i “Filiprim” (1985-1989).
“Filiprim”, va ser el programa que li va reportar més èxit a TV3 gràcies també a secundaris de luxe com l'Encarregat (Jaume Sorribas) i l'Avi (Llàtzer Escarceller). L'any 1993 va fer un parèntesi a la televisió pública catalana i va substituir Jordi Estadella al concurs de TVE “Un, dos, tres responda otra vez”, dirigit per Chicho Ibáñez Serrador.
Dotat d’una veu claríssima, potent i segura i un posat seriòs, el primer record que guardo d’ell és presentant les notícies de l’“Informatiu Miramar”, quan al migdia es feia la desconnexió del circuit català. Per mi aquelles poques hores de programació en català eren tota una novetat, una excepció que amb la inauguració de TV3 es va resoldre. I a TV3 el “senyor Bachs” seria un dels presentadors més populars. A “Tres i l'astròleg” va introduir els concursos a la televisió catalana, i a “Filiprim” va ser el rei indiscutible de la mitja tarda, amb un programa on es combinaven humor (amb col·laboradors d’excepció com Jaume Perich i continues referències a Palau de Plegamans), concursos, publicitat (creïbles eren les seves falques com les de “Fem un Okey”), trucades telefòniques ( tres, set, tres, tres, vuit i dos números més) i el genial final amb la ja mítica frase “Tanquem la paradeta”.
Avui més que mai: Tanquem la paradeta, fins sempre Senyor Bachs.
diumenge, 16 de novembre del 2014
La mà esquerra de la foscor, de Ursula K. Le Guin
La mà Esquerra de la foscor (1969) és una novel·la de ciència-ficció d’Ursula K. Le Guin (1929-), on l'argument és de fet, el menys important: Una típica situació de "Primer Contacte" entre un ens econòmic i místic (l'Ekumen) format per una vuitantena de móns -entre ells la Terra- i el planeta "Hivern", habitat per humans acostumats a l'extrem clima del planeta, que pot semblar una antítesi a Arrakis (Dune)- o recordar al planeta Hoth de L’Imperi Contraataca. Els personatges i l’atmòsfera m’han evocat una pel·lícula estranya i maleïda de Robert Altman, Quintet (1979), que va ser protagonitzada per Paul Newman, Vittorio Gassman i Fernando Rey.
Ursula K. Le Guin, autora famosa pel llibre El mag de Terramar, ens narra les peripècies d'aquest primer enviat al món d'Hivern. El llibre es divideix en dues parts diferenciades però sense separació: Una primera on predomina una lleu intriga política i on se'ns mostra la realitat sexual dels habitants d'Hivern i una segona, amb tan sols dos protagonistes en un "de tu a tu" insòlit per regions àrtiques meravellosament descrites i on es plantegen els principals temes culturals, sexuals i místics que regeixen la novel·la.
Més que res però, la novel·la té un caire reflexiu, social; planteja hipòtesis i dóna conclusions, però sobretot tracta magistralment el tema de la sexualitat dels habitants del planeta. Els habitants d'Hivern són hermafrodites, així de simple. Les explicacions sobre aquest origen i les implicacions en la civilització del planeta i dels llurs nacions són especulacions lògiques.
Malgrat que m’ha resultat interessant, m’ha semblat un llibre difícil. Acostumat a altres obres de ciència ficció més dinàmiques el llibre de Le Guin a vegades és lent i costa tant avançar entre les seves pàgines com als personatges a través dels paisatges glaçats.
Etiquetes de comentaris:
Ciència-Ficció,
Llibre de lectures
dissabte, 15 de novembre del 2014
El despropòsit del dipòsit
Finalment aquest despropòsit que era el dipòsit del Castor ha arribat a port. L'Estat espanyol que no té cap inconvenient per ofegar les economies domèstiques ja ha pagat a la constructora ACS els 1350 milions d'indemnització per l'anul·lació del projecte Castor, una màquina perfecte si el que es volia era causar terratrèmols o saquejar les butxaques dels ciutadans. Però segons els estudis de l'OCU els 1350 milions ens acabaran sortint per una factura molt superior. Els seus càlculs parlen de 4731 milions que repercutiran durant trenta anys en la factura del gas. País...
dilluns, 10 de novembre del 2014
Barri Sesam
El 10 de novembre de1969 (fa 45 anys) els nens nord-americans van ser testimonis del naixement del que seria el programa educatiu infantil més longeu de la història. “Sesame Street” porta 45 anys ensenyant a milions de nens a través del seu mètode revolucionari, que combina animació, marionetes i actors en una ràpida successió d'escenes per estimular la ment infantil.
-Barri Sèsam va obrir un nou horitzó televisiu, combinant amb una senzilla però cuidada producció, l'educació i l'entreteniment. Avui, són més de 37 temporades en antena, amb més de 4.135 episodis i milions i milions de petits cors conquistats al llarg d'aquests anys.
- Sesame Street se situa en un fictici barri de Manhattan, Nova York, amb els seus edificis, parc, botigues de barris… fins i tot té la seva pròpia estació de metro, al que ens porten les línies A, B, 1 i 2. Concretament però es roda en els Estudis Kaufman Astoria, de Long Island City, Queens.
- Fins avui, Sesame Street ha guanyat 118 Emmy i nou premis Grammy. És el programa més guardonat de la història de la televisió, i es pot veure a més de 140 països. Aquí no va arribar fins vuit anys més tard, al 1977, amb una versió exclusiva per a Espanya amb els mítics Espinete, la Gallina Caponata, y Don Pimpón.
Cantem junts el ... “Na na na … nanana … na na na … “
diumenge, 9 de novembre del 2014
Mur de Berlín
Subscriure's a:
Missatges (Atom)