La mà Esquerra de la foscor (1969) és una novel·la de ciència-ficció d’Ursula K. Le Guin (1929-), on l'argument és de fet, el menys important: Una típica situació de "Primer Contacte" entre un ens econòmic i místic (l'Ekumen) format per una vuitantena de móns -entre ells la Terra- i el planeta "Hivern", habitat per humans acostumats a l'extrem clima del planeta, que pot semblar una antítesi a Arrakis (Dune)- o recordar al planeta Hoth de L’Imperi Contraataca. Els personatges i l’atmòsfera m’han evocat una pel·lícula estranya i maleïda de Robert Altman, Quintet (1979), que va ser protagonitzada per Paul Newman, Vittorio Gassman i Fernando Rey.
Ursula K. Le Guin, autora famosa pel llibre El mag de Terramar, ens narra les peripècies d'aquest primer enviat al món d'Hivern. El llibre es divideix en dues parts diferenciades però sense separació: Una primera on predomina una lleu intriga política i on se'ns mostra la realitat sexual dels habitants d'Hivern i una segona, amb tan sols dos protagonistes en un "de tu a tu" insòlit per regions àrtiques meravellosament descrites i on es plantegen els principals temes culturals, sexuals i místics que regeixen la novel·la.
Més que res però, la novel·la té un caire reflexiu, social; planteja hipòtesis i dóna conclusions, però sobretot tracta magistralment el tema de la sexualitat dels habitants del planeta. Els habitants d'Hivern són hermafrodites, així de simple. Les explicacions sobre aquest origen i les implicacions en la civilització del planeta i dels llurs nacions són especulacions lògiques.
Malgrat que m’ha resultat interessant, m’ha semblat un llibre difícil. Acostumat a altres obres de ciència ficció més dinàmiques el llibre de Le Guin a vegades és lent i costa tant avançar entre les seves pàgines com als personatges a través dels paisatges glaçats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada