dimarts, 10 de maig del 2011

Les aventures de Blake i Mortimer, segons Sente i Juillard

Edgard P. Jacobs va ser el millor  col·laborador d’Herge. El dibuix i l’ambientació dels àlbums de Tintin milloren notablement a partir de la intervenció de Jacobs. El treball de Jacobs aportarà a més indirectament la irrupció d’un nou  personatge, el capità Haddock, que convertirà a la sèrie en un relat molt més madur i equilibrat. Més d’un cop s’ha apuntat que Haddock és Jacobs.
 Jacobs però era massa bo per no tenir un camí propi i després de les desavinences amb Herge, que es negà a signar els àlbums a mitges, creà una sèrie pròpia: Blake i Mortimer, les aventures anglosaxones del capità Francis Blake i del científic Philip Mortimer.
Blake i Mortimer té unes diferències bastant grans amb Tintin: la línia clara d’Herge cedirà protagonisme al detall obsessiu de Jacobs; els escenaris rics en espais oberts i simples de Tintin seran més foscos en les aventures de Jacobs, més còmodes entre passadissos, coves i espais tancats; la narració fluïda i lleugera de Tintin serà molt més densa i espessa en el cas de Blake i Mortimer. Malgrat aquestes distàncies són un bon refugi paral·lel pels amants de l’univers hergià.
Jacobs a més, no es va emportar a la tomba els seus personatges, tal i com si va fer Herge, que va prohibir expressament que es continuessin les aventures de Tintin després de la seva mort. Aquest fet ha permès que es continuïn publicant noves aventures de la saga de Blake i Mortimer.
Yves Sente i André Juillard han publicat fins ara quatre àlbums: La maquinación Voronov, dos volums de Los sarcófagos del sexto continente i El santuario de Gondwana. Els àlbums es nodriran de nous personatges, sobretot femenins, i tenen un cert fil de continuïtat entre ells.
Els quatre àlbums són d’un gran nivell, tant pel que fa al guió de Yves Sente (més lleuger que els guions del propi Jacobs) com pel dibuix d’André Juillard.

La maquinación Voronov és una bona aventura ambientada en la cursa espaial de la Guerra Freda, en la que fins i tot queda espai per una picada d’ullet al Ceptre d’Ottokar d’Herge.

El Restaurant Klow amb el  cambrer sildau, a La maquinación Voronov
El cambrer sildau en el Ceptre d'Ottokar
Los sarcófagos del sexto continente aprofundeixen en la joventut de Blake i sobretot Mortimer, fent-lo més humà tot rescatant el primer amor de Mortimer i ens transporten des de l’Exposició Universal de Brusel·les fins als gels de l’Antàrtida. 

El santuario de Gondwana és, en alguns aspectes la menys original de les quatre entregues: una encertada barreja entre El enigma de la Atlantida del propi Jacobs i de Vol 747 cap a Sidney d’Herge, tot i que la història arrossega un misteri pendent que fa que alguns personatges actuïn d’una manera sorprenent. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada