dilluns, 4 de juliol del 2011

La recerca de la felicitat

Avui 4 de juliol fa dos-cents trenta-cinc anys de la proclamació de la Independència dels EUA, a Filadelfia. La proclamació de la Independència dels EAU és un dels textos legals més bonics, ja que es fonamenta en el dret de tots els homes a la recerca de la felicitat. Eren els anys de la Il·lustració, quan el món era nou i es creia que només podia millorar sota les Llums de la Raó.


Considerem com a evidents aquestes veritats: que tots els homes són creats iguals; que són dotats pel seu Creador de certs drets inalienables; que entre aquests drets hi ha el dret a la vida, a la llibertat i a la recerca de la felicitat; que per garantir aquests drets s’institueixen entre els homes els governs, els quals obtenen els seus poders legítims del consentiment dels governats; que quan s’esdevingui que una forma de govern es faci destructora d’aquests principis, el poble té dret a reformar-la o abolir-la i instituir un nou govern que es fonamenti en els esmentats principis, tot organitzant els seus poders de la forma que segons el seu judici ofereixi les més grans possibilitats d’aconseguir la seva seguretat i felicitat [...].

Aquesta ha estat la paciència llargament demostrada per les colònies i aquesta és avui la necessitat que els obliga a modificar el seu antic sistema de govern [...].


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada