dissabte, 4 d’octubre del 2014

El nyap del Castor el paguem entre tots. Com sempre


El magatzem Castor no tornarà a ser operatiu i quedarà, de moment, en estat d'“hibernació”. És la primera part d'una notícia que també quantifica en 1.350,7 milions d'euros els diners que caldrà pagar a l'empresa Escal UGS en concepte d'indemnització per la concessió d'explotació d'una planta que mai no ha arribat a ser operativa. 

Ara, i segons estableix el mateix decret llei que el Consell de Ministres va aprovar ahir, les instal·lacions passaran a ser tutelades per Enagás, concretament per la seva filial Enagás Transporte, que serà l'encarregada de fer-ne el manteniment mentre estigui en període d'hibernació i que serà, també, la que realitzarà els informes tècnics necessaris que haurien de determinar, a la llarga, si la planta es pot desmantellar o no. 

Sigui com sigui, la planta no es podrà explotar i, més enllà d'aquestes tasques de manteniment, el paper important que juga Enagás Transporte és el de fer-se càrrec de pagar els 1.350,7 milions d'indemnització a Escal UGS que el reial decret llei reconeix. A canvi de la bestreta, l'empresa que actua com a transportista de gas tindrà un dret de cobrament a través del sistema gasista i això el que vol dir és que seran els consumidors de gas els que acabaran pagant els 1.350 milions d'euros a través de la factura durant els pròxims 30 anys. A banda del cost de la indemnització, a la factura del client també recaurà el que costi mantenir les instal·lacions, ara en hibernació. 

Escal UGS, una empresa amb la firma de Florentino Pérez i la seva constructora com a socis majoritaris i finançada en part per un sistema de bons que tenien l'aval del Banc Internacional Europeu, ho tenia tot lligat per no quedar a l'estacada i va començar a fer les primeres injeccions el setembre de fa un any. Però amb les injeccions van venir els primers tremolors (fins a 500 terratrèmols en un mes) i la paralització, primer temporal, del projecte. Escal, amb dret a indemnització, va renunciar a la concessió i ara, amb la planta parada, recuperarà els 1.350 milions. 


Per què l’Estat ha d’indemnitzar l’empresa concessionària del magatzem Castor si està provat -a falta dels informes d’experts internacionals- que van ser les injeccions de gas les que van provocar els terratrèmols? Perquè ho diu el reial decret 855/2008, amb el qual el govern del PSOE concedia a Escal UGS l’explotació del magatzem de gas Castor. Tot acaba sense depurar cap tipus de responsabilitat ni admetre els errors comesos. 

I el nyap el paguem entre tots gràcies a un govern del PSOE que va licitar un projecte esbojarrat i a un govern del PP que ha claudicat davant les clàusules del mencionat projecte sense ni tan sols intentar evitar-lo. Com massa vegades l’estat al servei dels poderosos. Igual que amb la bombolla immobiliària i amb la disbauxa de la banca i el rescat dels bancs i les caixes d'estalvisElls fan i desfan que nosaltres paguem la festa.

Pérez és com la banca, sempre hi guanya. Quan va invertir en la plataforma Castor ho va fer aconseguint un compromís del govern espanyol a tornar-li els diners si el negoci no sortia bé. I, a partir d’avui, durant els pròxims trenta anys, cada cop que paguem la factura del gas, estarem pagant també a Florentino Pérez. Coses que passen a la llotja del Bernabéu.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada