divendres, 16 de desembre del 2011

Capità Amèrica

Dimecres 14 de desembre va morir a l’edat de noranta-vuit anys Joe Simon, creador amb Jack Kirby del Capità Amèrica.
 

El Capità Amèrica va veure la llum al 1941, en plena Segona Guerra Mundial, poc abans de l’entrada dels Estats Units en la contesa mundial. Steve Rogers, un humil fill de la Gran Depressió es convertirà en el Capità Amèrica, gràcies al sèrum del supersoldat. La primera aparició del Capità deixava molt clara les intencions dels seus autors ja que ens mostren al Capità colpejant amb el seu escut al dictador Adolf Hitler.

Durant la guerra el Capità Amèrica va ser el gran representant de Timely (l’embrió de Marvel) però al finalitzar aquesta arribaria el seu declivi i desaparició. Als anys 60 un Capità Amèrica descongelat s’uniria als Venjadors. En la Llegenda Viva, ja en els anys 80, Roger Stern i John Byrne li donarien  una nova autonomia, més enllà del grup dels Venjadors.
                                    
El Capità Amèrica és un heroi peculiar, fora del seu temps, que és el moment històric de la Segona Guerra Mundial. Aquesta característica fa que un cop acabada la guerra sigui difícil el seu encaix en el món dels herois. La guerra va aglutinat tot el món lliure contrari a l’Eix, però un cop vençut l’enemic comú van aparèixer noves friccions entre els antics aliats. En aquest moment la identificació tan patriòtica del Capità Amèrica va ser un problema per la universalització de l’heroi, fites més fàcils d’aconseguir per altres superhomes sense nacionalitat.  El desarrelament és l’estat idoni per als superherois.
El Capità Amèrica i Els Venjadors, per Alex Ross


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada