dimecres, 7 de desembre del 2011

El dia de la infàmia

Avui es compleixen setanta anys de l'atac japonès a Pearl Harbour, el dia de la infàmia, que va significar l’entrada dels EUA a la Segona Guerra Mundial. Aquesta és la declaració Franklin D. Roosvelt a la Cambra de Representants, demanant la declaració de guerra.

Membres del Senat, de la Cambra de Representants:

Ahir, 7 de desembre de 1941, una data que perviurà en la infàmia, els Estats Units d'Amèrica van ser sorprenent i deliberadament atacats per forces navals i aèries del Japó.
Els Estats Units estaven en pau amb aquesta nació i, a sol·licitud de Japó, estava encara en converses amb el seu Govern i el seu Emperador, buscant el manteniment de la pau en el Pacífic. Efectivament, una hora després que esquadrons aeris japonesos comencessin a bombardejar Oahu, l'ambaixador Japonès davant els Estats Units i el seu col·lega, van lliurar al Secretari d'Estat una resposta formal al recent missatge nord-americà. Mentre aquesta resposta estipulava que semblava inútil continuar les existents negociacions diplomàtiques, no contenia amenaces o possibilitat d'un cop de guerra o d'atac armat.
Quedarà registrat que la distància d'Hawaii al Japó fa obvi que l'atac va ser deliberadament planejat molts dies o fins i tot setmanes enrere. Durant l'ocurrència de l'atac, el Govern Japonès deliberadament va tenir la possibilitat d'enganyar als Estats Units amb falsos plantejaments i expressions d'esperança per a la continuació de la pau.
L'atac d'ahir a les Illes Hawaii ha causat seriós dany a les forces militars i navals nord-americanes. S'han perdut moltíssimes vides nord-americanes.
 Addicionalment, s'han constatat bucs nord-americans torpedejats en alta mar, entre Sant Francisco i Honolulu.
Ahir, el Govern Japonès també va llançar un atac contra Malàsia.
Anit, forces japoneses van atacar Hong Kong.
Anit, forces japoneses van atacar Guam.
Anit, forces japoneses van atacar les Illes Filipines.
Anit, forces japoneses van atacar les Illes Midway.

Per tant, Japó ha iniciat una extensa i sorprenent ofensiva estenent-se a tota l'àrea del Pacífic. Els fets d'ahir parlen per si mateixos. El poble dels Estats Units, ja s'ha format la seva opinió i comprèn bé les implicacions per a la pròpia vida i seguretat de la nació.

Com a Comandant en Cap de l'Exèrcit i de la Marina he ordenat que siguin preses totes les mesures per a la nostra defensa.
Sempre recordarem el caràcter de l'atac contra nosaltres. No importa quant ens pugui prendre el superar aquesta premeditada invasió, el poble nord-americà en el seu virtuós poder, vencerà i aconseguirà l'absoluta victòria.
Crec interpretar el desig del Congrés i del poble, quan asseguro que no només ens defensarem fins a l'impossible, sinó que ens assegurarem que aquesta forma de traïció mai més ens amenaci novament.

Les hostilitats existeixen. No hi ha dubte que el nostre poble, el nostre territori i els nostres interessos estan en greu perill. Amb confiança en les nostres forces armades - amb la inqüestionable determinació del nostre poble - nosaltres aconseguirem amb l’ajuda de  Déu l'inevitable triomf.

Li demano al Congrés declarar, a causa del covard atac no provocat efectuat per Japó el Diumenge 7 de Desembre,  l’estat de guerra entre els Estats Units i l'Imperi de Japó.

Franklin D. Roosevelt
La Casa Blanca, 8 de desembre de 1941


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada