dissabte, 30 d’agost del 2014

Els Víkings al Museu Marítim: Més enllà de la llegenda



El Museu Marítim de Barcelona presenta l’exposició Víkings. Més enllà de la llegenda, produïda conjuntament per l'Statens Historiska Museet d'Estocolm i Museumspartner. La mostra ens relata com aquest poble d’Homes del Nord es relacionava amb altres comunitats i cultures europees, el simbolisme dels seus vaixells i també la seva extraordinària i magnífica artesania.



Els continguts científics de l’exposició s’articulen a partir de 400 objectes originals procedents del Statens Historiska Museet que han estat exposats tan sols en ocasions excepcionals fora del territori escandinau. L’exposició està estructurada en vuit àmbits que ens ofereixen una acurada i profunda visió sobre els diversos aspectes de la seva cultura: la seva vida quotidiana, els rituals i les creences, la mitologia, l’artesania i el seu significat, les seves embarcacions… 

La mostra també compta amb nombrosos elements interactius i produccions multimèdia. Aquests continguts multimèdia permeten, per exemple, jugar al Hnefatafl, conegut a vegades com els "escacs víkings" però on els adversaris no tenen el mateix objectiu ni la mateixa disposició de formes: uns ataquen i els altres defensen. Molt divertit. 



El mar i els rius d’Europa van ser els aliats de les flotes de vaixells víkings entre els segles IX i XII dC. Aquests Homes del Nord van travessar Europa des de les terres fredes del nord fins a la càlides costes de la Mediterrània. Primer van expandir-se per les costes de la Bàltica i de la mar del Nord, després van baixar fins a Escòcia, Anglaterra i Normandia. Més tard van afrontar les grans distàncies i les incursions cap al Sud d’Europa i també cap a l’interior del continent asiàtic arribant fins i tot a la llunyana i freda Groenlàndia.



Sabem realment poc del poble que anomenen Víkings. Eren els víkings un poble de guerrers, saquejadors, exploradors, comerciants o agricultors? Més enllà del mite i la llegenda, que en sabem realment d’ells?. Els últims descobriments arqueològics ofereixen una nova perspectiva en l’anàlisi de l'Època dels Víkings. La idea popular dels Víkings –saquejadors ferotges de cascs amb banyes- s’ha substituït per una imatge molt més complexa. Fa més de mil anys que la cultura vikinga es va anar desenvolupant i expandint i el que avui coneixem com l’Època dels Víkings correspon a un període mític dels pobles escandinaus que se situa cronològicament entre els anys 750 i 1100 dC, i que està documentat científicament en quatre continents.

Les poblacions establertes a Escandinàvia en l’Època dels Víkings no eren un grup unificat de persones, malgrat que moltes fonts escrites s’hi refereixen com a “normands” o “Norse”. També, segons els diversos especialistes, s’utilitzaven termes com “pagans”, “bàrbars” o “gent del nord”. El fet d’utilitzar la paraula “Víking” per descriure tota la cultura escandinava és una invenció de l’era moderna



L’exposició és una interessant proposta per gaudir en el marc incomparable que són les Drassanes de Barcelona. Les peces mostrades, algunes d’una gran bellesa són molt interessants i ens permeten conèixer millor aquesta interessant civilització. Destaquen el treball del metall d’aquests pobles, que van saber aprofitar l’abundància i qualitat del seu ferro, l’orfebreria fina, i la construcció naval, base de la seva expansió.



Pel que fa a la construcció naval hi ha dues restitucions especialment interessants. Una és la reconstrucció d’un petit vaixell víking (dels més modestos) que s’ha situat fora de l’exposició i és visible des dels arcs del carrer. Comparteix nau amb la galera de Lepant i això la fa semblar encara més petita. L’altre exercici interessant és mostrar les restes de claus de ferro, que en ocasions és l’únic que es troba en les excavacions arqueològiques, en la disposició que tenien en l’estructura del vaixell.




Una exposició molt recomanable. Llàstima que no hagi generat un catàleg que augmentes l’escassa bibliografia que sobre els víkings s’ha publicat en català. La mostra dura fins al 28 de setembre i cal aprofitar per visitar-la. 

2 comentaris:

  1. Respostes
    1. No són ni tan sanguinaris com a la sèrie ni tan divertits com a la pel·lícula de Kirk Douglas.

      Elimina