diumenge, 24 d’agost del 2014

París era una "fiesta": "la Nueve" i l'alliberament de París



Tal dia com avui de 1944 a les 21:22 la Novena companyia de la Divisió Leclerc "La Nueve" formada per republicans espanyols va entrar a París per la Porte d'Italie. Va ser la primera unitat que va prendre la plaça i l'edifici de l'Ajuntament de París. Eren les primeres forces aliades que entraven a la capital francesa després d'una llarga i humiliant ocupació nazi. Però al morro els tancs hi portaven pintats noms com Madrid, Guadalajara, Guernica o Ebre; i a dins no hi havia soldats francesos, sinó espanyols. Eren els homes de la Nueve, una companyia formada majoritàriament per excombatents republicans de la Guerra Civil que van continuar el seu combat contra el feixisme lluitant contra els nazis a les files de l'exèrcit aliat durant la Segona Guerra Mundial. La Companyia novena estava composada per 160 soldats, incloent 146 republicans espanyols majoritàriament anarquistes. 



En el diari Liberation del 25 de maig apareixia en la fotografia que il·lustrava la notícia de l’alliberament de París Amado Granell, un soldat valencià que formava part de “la Nueve” i que havia arribat a formar part d’aquesta companyia després de fugir de la dictadura franquista en l’Stranbrook.


Els vehicles blindats (half-tracks) de “la Nueve” portaven els noms de batalles o símbols de la Guerra Civil Espanyola: Guadalajara, Terol, Ebre o Guernica. Tots van lluitar per alliberar Europa del feixisme. Tots esperaven que després de París, Roma i Berlín, els aliats tornarien les seves armes contra Franco. Això no va succeir. Els aliats no estaven lluitant contra el “feixisme”, només alguns règims enemics feixistes. Amb altres – els de Franco i Salazar – l’acord era possible. Els soldats de “la Nueve” van protagonitzar una odissea extraordinària, després de perdre una guerra contra el feixisme, van acabar guanyant-ne una altra. Però a diferència dels altres soldats de l'exèrcit aliat, ells no van poder celebrar la victòria, perquè no tenien un país al qual tornar després de la guerra. 

La seva història, rocambolesca i atzarosa, ha protagonitzat el fantàstic còmic Los surcos del azar de la mà del valencià Paco Roca.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada