"No Passaran!" de Vittorio Giardino és un gran còmic europeu. Publicat en un volum integral en català concentra en una edició d'autèntic luxe el que en realitat és una de les aventures d'en Max Fridman. L’edició de Norma amb annexos, tapa dura, paper bo, i una reducció de grandària respecte de l'original que hom diria que afavoreix el resultat és excel·lent.
Max Fridman és un antic brigadista internacional, heroi intel·lectual, jueu i obrerista que fa de la seva bonhomia gairebé la seva característica principal com a personatge. Després d'uns anys d'haver lluitat a la Guerra d'Espanya contra el feixisme, la dona d'un amic i company d'armes seu el requereix per anar a cercar aquest últim, desaparegut enmig del conflicte. A partir d'aquí Max viatjarà a Barcelona, i d'allí encara al front de l'Ebre, enmig d'una trama detectivesca que serveix l'autor per retratar la situació històrica d'aquells temps. Això inclou des dels diferents personatges (periodistes internacionals, agents de serveis secrets estrangers, militars, pistolers, membres de les organitzacions polítiques, etc) fins a la confrontació al si d'un bàndol republicà gairebé del tot vençut. Una de les millors virtuts d'aquesta novel·la gràfica sigui la notable feina de documentació realitzada per l'autor i que es pot apreciar a tots els nivells, també gràficament. Mereix especial atenció, per exemple, la premsa i el recull de cartells revolucionaris que es veuen retratats. Realment, tot l'apartat visual és espectacular, amb un Giardino en plena forma que desenvolupa un dibuix a mig camí entre la línia clara i l'estil realista (que m'ha recordat el treball d'Alfonso Font a Barcelona a trenc d'alba), amb un color molt treballat, amb influències fotogràfiques en la composició i un bon domini del ritme narratiu. També recrea amb gran verisme gràfic el Parc Güell, el Poble Espanyol, el Raval, el barri Gòtic, les Rambles, la Plaça Reial, els bombardejos a l’Eixample i els escenaris de la batalla de l’Ebre.
Tal i com reconeix Vittorio Giardino la Guerra Civil, igual que el context dels anys trenta, ha estat un tema que sempre l’ha interessat. Vittorio Giardino va conèixer la Guerra d’Espanya a través dels escriptors: George Orwell, Malraux, Hemingway, Köstler, Dos Passos, Canetti, Auden... Va ser la primera vegada a Europa en que es van bombardejar les ciutats i els civils es van considerar objectius militars. Una història que fins i tot avui encara fa mal. En aquella guerra hi va haver gent que, sotmesa a aquesta prova, sota el lema de “No passaran!” no va retrocedir. En aquella guerra van ser derrotats però no es van rendir, i Giardino els ret homenatge.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada