dimarts, 8 d’octubre del 2013

Olimpíades, arquitectura i modernitat: l'Estadi Olímpic de Munich


L’estadi Olímpic de Munic, obra de Günter Behnisch i Frei Otto, va ser la seu dels Jocs Olímpics de Munich de 1972. Va ser realitzat mitjançant un rigorós càlcul matemàtic per determinar la seva estructura i forma. Va ser el resultat d’anys d’investigació d’Otto i es va construir amb poliester cobert de PVC sostingut sobre uns ganxos que es subjectaven amb uns cables d’acer en tensió. Les planxes de plexiglas permeten els pas òptim de la llum.


L’obra de Frei Otto es va convertir en una evolució estètica de la feina de Mies van der Rohe, i de les estructures lleugeres i de fàcil construcció de Fuller. Les construccions lleugeres de Otto s’aconsegueixen amb estructures de membrana i penjants que permeten cobrir grans superfícies amb un mínim esforç. Per Frei Otto el model de l’òptima estructura són les algues silícies, les teles d’aranya i les pompes de sabó, ja que la natura és tremendament estalviadora en materials. Les pompes de sabó, per exemple, reben la seva consistència d’un equilibri de tensions en la seva estructura. En l’estadi olímpic de Munic Otto Frei desenvolupa plenament un sistema que ja havia presentat en el pavelló alemany de l’Exposició Universal de Montreal 1967, com una gran carpa transparent. En aquest pavelló una xarxa de cables d’acer de forma asimètrica donava forma a un “paisatge de teulades”, que en la seva composició lliure amb formes senzilles i comprensibles s’assemblava a les composicions de la natura. L’estadi muniquès copia la idea però a una escala molt més gran.



Malgrat que els Jocs van ser eclipsats per l’assassinat d’uns atletes jueus per terroristes àrabs, l’estadi ofert per Alemanya era molt diferent a l’estadi on es van celebrar els Jocs Olímpics de Berlín l’any 1936, obra de Werner March. L’estadi de Berlín, símbol de l’arquitectura nazi, era pesat i rigorós,  mentre que l’estadi de Munich és lleuger i lliure de formes, rodejat de zones verdes, sinònim d’una arquitectura més democràtica. De fet els Jocs de 1972 havíen de simbolitzar el miracle alemany i l'evolució democràtica que havia experimentat el país després de la fi de la Segona Guerra Mundial. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada