dissabte, 3 de març del 2012

Quanta terra necessita un home? de Lev Tolstói



¿Cuánta tierra necesita un hombre?, de Lev Tólstoi, és segons James Joyce el millor relat mai escrit. Narra la història de Pajom, un camperol que no està mai satisfet amb l’extensió de terra que posseeix: quanta més terra té més terra necessita. És una paràbola sobre l’ambició i la frustració de l’ésser humà. Quan sap que els habitants d’una llunyana regió, els baskhiris, li donen tanta terra com pugui recórrer en un dia no ho dubtarà i intentarà abastar la major part possible per comprovar que la terra que necessita un home no són més que tres arshines. 


Malgrat que es va escriure al 1866 el relat manté la seva vigència en l’actualitat i la seva lectura és una vacuna contra la manca desmesura que ho regula tot: el capitalisme, la relació amb el planeta, amb els altres i que moltes vegades ens arrossega a la infelicitat amb nosaltres mateixos. He llegit aquest llibre després de L’home que plantava arbres?, i m’ha resulta interessant comparar els dos protagonistes: Elzéard Bouffierd, l’home que plantava arbres, no necessita terra, només necessita millorar el món que l’envolta i és feliç des de la generositat mentre que Pajom necessita de la possessió però no és capaç mai de tenir-ne prou i sempre és infeliç.

La brevetat del llibre fa que es llegeixi en un moment però la profunditat de les seves reflexions fa que pensis durant molta estona després d’haver-lo acabat. L’edició de Nordicalibros està bellíssimament il·lustrada per Elena Odriozola. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada