diumenge, 11 de març del 2012

De Giraud a Moebius



El 10 de març de 2012 ha mort Jean Giraud (1938-2012), i amb ell s’ha acabat la vida de dos dels millors dibuixants de còmic europeus. Perquè Jean Giraud era dos persones a la vegada: Gir, el dibuixant del còmic de l’oest protagonitzat pel Tinent Blueberry, i Moebius, el revolucionari creador de mons de ciència ficció. Només en una d’aquestes facetes va demostrar més talent que molts dibuixants durant tota la seva vida, però Giraud no va tenir prou i no va tancar cap possibilitat artística.


Impecable posant imatges als guions de Charlier sobre l’oest americà (un oest que beu de Sergio Leone), amb un estil barrocament realista. A partir de finals dels setanta es llençarà a la construcció de mons fantàstics sota la firma de Moebius, utilitzant una línia més simple, tot i que també realista, amb guions propis com en el cas del Garatge hermètic, Arzach o The Long tomorrow (font d’inspiració de l’atmosfera de Blade Runner), o d’altres autors, en especial d’Alejandro Jodorowski, amb qui va crear la sèrie Incal (on apareixerà per primer cop el Metabaró). Alguna de les idees més impactants i repetides amb posterioritat en el còmic de ciència-ficció s'inicien en Moebius.


Gran amant del cinema va treballar en el disseny de diverses pel·lícules de ciència-ficció: des del projecte frustrat de Dune d’ Alejandro Jodorowski, fins Tron, He-man, Alien, Willow o el Cinqué element (aquesta última amb Mezières, un dels pares de Valerian). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada