Una llegenda gastronòmica explica que John Montagu, quart comte de Sandwich
(1719-1792), l’any 1762 (fa dos-cents cinquanta anys) en el decurs d’una
partida de cartes maratoniana i per satisfer la gana va demanar una mica de
carn entre dos llesques de pa, donant origen al sandvitx, un àpat que es pot
menjar amb una sola mà, mentre que l’altra podia dedicar-se a les cartes. Si és
certa o no la història és difícil de demostrar, però la commemoració em va
recordar un conte de Woody Allen al respecte que més que aportar informació
sobre el tema introdueix nous punts de vista sobre la història.
Estava fullejant una revista mentre esperava que Joseph K., el meu gos
conillet, tornés, com cada dimarts, de l’hora de cinquanta minuts amb un
terapeuta de Park Avenue –un veterinari junguià que, per cinquanta dòlars la
sessió, s’esforça estrènuament per convèncer-lo que les galtes no són un
inconvenient social- quan vaig topar amb una frase al final de la pàgina que em
va cridar l’atenció com la notificació d’un xec sense fons. Era només un altre
article en una d’aquelles revistes pseudoculturals amb un títol com
“Historiogrames” o “Segur que no ho sabies”, però la seva magnitud em va fer
vibrar amb força dels acords inicials de la Novena de Beethoven. “El sandvitx”,
hi deia, “fou inventat pel comte de Sandwich”. Atordit per la notícia, la vaig
tornar a llegir i em va envair un tremolor involuntari. La meva ment
s’arremolinava quan vaig començar a imaginar els somnis immensos, les
esperances i els obstacles que devia comportar la invenció del primer sandvitx.
Els meus ulls s’humitejaren mentre mirava per la finestra les torres lluents de
la ciutat, i vaig experimentar una sensació d’eternitat, meravellant-me del
lloc inextirpable de l’home dins l’univers. L’home, l’inventor! Els quaderns de
notes de Da Vinci se m’apareixien al davant –valents plans de treball per a les
més altres aspiracions de la raça humana. Vaig pensant en Aristòtil, Dante
Shakespeare. El primer foli. Newton. El Messies de Handel. L’impressionisme,
Edison. El cubisme. Stravinsy. E=mc2...
Aferrant-me fortament a una imatge mental del primer sandvitx en una
vitrina del Museu Britànic, vaig passar els tres mesos següents elaborant una
biografia del seu gran inventor, Sa excel·lència el comte. Encara que la meva
comprensió de la història és una mica irregular, i si bé la meva capacitat de
fantasiejar supera fàcilment la de qualsevol afeccionat a l’àcid, espero haver
captat almenys l’essència d’aquest geni ignorat i que aquestes notes disperses
inspiraran un historiador de debò a emprendre la tasca a partir d’això.
1718: Naixement del comte de Sandwich en una família de classe alta. El
pare està encantat de ser designat ferrador major de Sa Majestat el Rei -posició que gaudirà diversos anys-, fins que
descobreix que és un ferrer i dimiteix amargat. La mare és una simple Hausfrau
d’extracció alemanya, el menú corrent de la qual consisteix essencialment en
llard i brou de sèmola, encara que mostra un cert do per a la imaginació
culinària en la seva habilitat per cuinar una crema cremada suportable.
1725-35: Va a l’escola, on li ensenyen a muntar a cavall i llatí. A
l’escola entra en contacte amb el menjar fred per primer cop i exhibeix un
interès insòlit per les tires finament llescades de rosbif i de pernil. A
l’època de la graduació això s’ha convertit en una obsessió i encara que el seu
escrit sobre “L’anàlisi i els fenòmens concomitants dels aperitius” desperta
interès a la facultat, els seus companys de classes el consideren estrany.
1736: Entra a la Universitat de Cambridge, a requeriment dels seus pares,
per continuar estudis de Retòrica i Metafísica, però no manifesta gens
entusiasme per cap de les dues. En revolta constant contra tot allò acadèmic,
és acusat de robar barres de pa i realitzar-hi experiments antinaturals. Les
acusacions d’heretgia tenen com a resultat la seva expulsió.
1738: Desheretat, parteix cap als països escandinaus, on passa tres anys
fent intensives recerques sobre el formatge. Es queda molt fascinat per les múltiples
varietats de sardines que troba i escriu a la seva llibreta: “Estic convençut
que hi ha una realitat permanent, més enllà de cap cosa que l’home ha
aconseguit, en la juxtaposició de menjars. Simplificar. Simplificat.” Després
del seu retorn a Anglaterra coneix Nell Smallbore, la filla d’un verdulaire, i
es casen. Ella li ensenyarà tot mai arribarà a saber sobre l’enciam.
1741: Viu al camp d’una petita herència i treballa dia i nit, sovint fent
uns àpats escanyats per estalviar i comprar menjar. La seva primera obra
realitzada –una llesca de pa, una llesca de pa al damunt i una llesca de gall
dindi damunt de totes dues- fracassa miserablement. Amargament decebut, torna
al seu estudi i comença de nou.
1745: Després de quatre anys d’una tasca frenètica, està convençut que és
al llindar de l’èxit. Exposa davant dels seus companys dues llesques de gall
dindi amb una llesca de pa enmig. Tothom rebutja la seva obra llevat de David Hume,
el qual pressent la imminència de quelcom extraordinari i l’encoratja. Animat
per l’amistat del filòsof, torna a la feina amb vigor renovat.
1747: Arruïnat, ja no es pot permetre treballar amb rosbif o gall dindi i
es passa al pernil, que és més barat.
1750: A la primavera, exposa i fa paleses tres llesques consecutives de
pernil apilades l’una sobre l’altre; això desperta un cert interès, sobretot en
els cercles intel·lectuals, però el públic general resta impertèrrit. Tres
llesques de pa l’una sobre l’altra s’afegeixen a la seva reputació i, si bé un
estil madur encara no és evident, Voltaire el fa cridar.
1751: Viatja a França, on el dramaturg-filòsof ha aconseguit uns resultats
interessant amb pa i maionesa. Els dos homes es fan amics i comencen una
correspondència que s’interromp abruptament quan se li acaben els segells a
Voltaire.
1758: La seva creixent acceptació entre els creadors de l’opinió pública li
fa guanyar una comissió de la Reina per preparar “alguna cosa especial” per a
una recepció amb l’ambaixador espanyol. Treballa dia i nit, estripant cents de
projectes, però finalment –a les 4 hores 17 minuts del 27 d’abril de 1758- crea
una obra que consisteix en diverses tires de pernil cobertes, per dalt i per
baix, amb dues llesques de pa de sègol. En un esclat d’inspiració guarneix l’obra
amb mostassa. És un èxit immediat, i li encarreguen que prepari tots els
berenars de dissabte per a la resta de l’any.
1760: Els èxits se li succeeixen l’un darrera l’altre amb la creació dels “sandvitxos”,
com s’anomenen en honor seu, a base de rosbif, pollastre, llengua i gairebé
qualsevol embotit imaginable. Insatisfet de repetir fórmules provades, cerca
noves idees i elabora el sandvitx combinat, pel qual rep l’Orde de la
Garrotera.
1769: Viu en una propietat rural. Rep visites dels homes més grans del seu
segle; Haydn, Kant, Rousseau i Ben Franklin s’aturen a casa seva; alguns
frueixen de les seves notables creacions a taula, d’altres fan encàrrecs per
endur-se-les.
1778: Si bé es va envellint físicament, encara lluita per trobar noves
formes i escriu en el seu diari: “Treballo fins molt tard de nit i, pel fred,
ara ho torro tot en un esforç per mantenir-me calent.” Més endavant, aquell
any, el seu sandvitx obert de rosbif calent provoca un escàndol per la seva
franquesa.
1783: Per celebrar el seu seixanta-cinquè aniversari, inventa l’hamburguesa
i fa una gira per les grans capitals del món fent hamburgueses a les sales de
concert davant públics nombrosos i entusiastes. A Alemanya, Goethe suggereix
que se serveixin amb panets –una idea que encanta al comte, i de l’autor de Faust en diu: “Aquest Goethe! Quin paio!”
La remarca encanta a Goethe, encara que l’any següent trenquen
intel·lectualment pel concepte de cru,
al punt i molt fet.
1790: En una exposició retrospectiva de les seves obres a Londres, de sobte
se l’enduen malalt amb dolors al pit i es creu que s’està morint, però es
recupera suficientment per supervisar la construcció d’un sandvitx heroic per a
un grup de seguidors dotats. La seva inauguració a Itàlia causa una avalot, i
resta incomprès de tothom tret d’uns quants crítics.
1792: Se li desenvolupa un genu varum,
que no arriba a tractar a temps, i traspassa mentre dorm. És enterrat a l’abadia
de Westminster, i milers de persones lamenten el seu òbit. Al seu funeral, el
gran poeta alemany Hölderlin resumeix els seus assoliments amb sincera
reverència: “Ha deslliurat la humanitat del dinar calent. Li devem tant!”
Del recull de contes: Com ensorrar la
cultura, traduït per Àlex Alsina Keith, recollit dins Tots els contes de Woody Allen, Editorial Columna, 2007, pàgines
36-40
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada