dilluns, 16 de desembre del 2013

Peter O'Toole, la mirada de Lawrence d'Arabia


L'actor nascut a Irlanda Peter O'Toole ha mort aquest diumenge a l'hospital Wellington de Londres a l'edat de 81 anys. Retirat des del 2011, O'Toole passa a la història del cinema per la seva interpretació l'any 1962 de Thomas Edward Lawrence a 'Lawrence d'Aràbia', paper pel que va ser nominat a l'Oscar al millor actor. Nominat set vegades més a l'Oscar al millor actor no el va guanyar mai (com tants altres actors que el mereixien), però l'any 2003 va rebre un Oscar honorari, aquest guardó que de tant en tant l'acadèmia entrega per vergonya pròpia, al reconèixer els seus errors.

Fiormat al teatre, O'Toole va debutar al cinema l'any 1960, per consagrar-se dos anys més tard a la ja citada 'Lawrence d'Aràbia'. Posteriorment va participar en films com 'Becket' (1964), 'How to steal a million' (1966), 'Alba Zulú' (1979), 'L'últim emperador' (1987) i Troia (2004), entre d'altres.

Però de tots els papers que va fer sens dubte el que farà que passi a la història és el de Lawrence d'Arabia, fins a tal punt que abans associem a Peter O'Toole que a T.E. Lawrence amb Lawrence. Lawrence d’Aràbia va ser (1888-1935) va destacar per ser el militar que va alimentar la revolta àrab contra els otomans durant la Primera Guerra Mundial, seguint els interessos de la Corona Britànica a la zona. La història, que el propi T.E. Lawrence va redactar en el seu llibre Els set pilars de la saviesa, va ser la base de la pel·lícula de David Lean, una pel·lícula enorme com les que acostumava a fer aquest director (autor també de El pont sobre el riu Kwai, o Doctor Zhivago). David Lean va realitzar una pel·lícula espectacular, amb una banda sonora perfecta de Maurice Jarre, i un gran repartiment, amb Omar Sariff, Alec Guinnes, Anthony Quinn en el que destaca amb llum pròpia, com la llum dels seus ulls Peter O’Toole. Sempre he cregut que Frank Herbert, quan va escriure Dune, va pensar en els ulls blaus de Peter O’Toole quan descrivia els ulls dels Fremen. Els ulls blaus de Lawrence que s’han tornat a apagar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada