diumenge, 22 de desembre del 2013

Wargames, 1983. És un joc, o és real?


Juegos de guerra (Wargames) és una pel·lícula de 1983 dirigida per John Badham (director també de Cortocircuito). Interpretada per Matthew Broderick, Dabney Coleman, John Wood i Barry Corbin va ser una interessant i entretingudíssima aproximació a la informàtica militar i a les possibilitats d’una guerra nuclear. Explica com David, un jove i espavilat estudiant expert en informàtica s’entreté desxifrant complexes sistemes de seguretat. El joc es complicarà quan accedeixi a l’ordinador del Departament de Defensa i desencadeni una situació que podria conduir a la Tercera Guerra Mundial.



La pel·lícula és una elaborat i ben calculat producte típic dels anys vuitanta, que encara avui es visiona amb simpatia. Malgrat que els ordinadors i el context han canviat molts des d’aquell 1983: ara els mòdems no s’han de connectar a través dels auriculars i ha caigut la URSS i una guerra termonuclear no és un escenari bèl·lica tan probable. El 1983 Ronald Reagan era el president dels Estats Units i estava en marxa la farsa de la Guerra de les Galàxies com un escut davant l’amenaça atòmica soviètica (de fet va ser una impostura per obligar a la URSS a invertir encara més en la cursa atòmica).  Però hi ha aspectes que cada cop són més presents en la maquinària militar. Cada cop els drons (vehicles no tripulats, màquines) són més utilitzats en accions de guerra. L’home és substituït per la màquina.


I com pel·lícula juvenil d’aventures continua essent genial. Apta per tota la família i que divertirà a tothom. Una petita joia dels anys vuitanta, elegant i agradable. I una curiositat la moto que condueix Ally, la protagonista, és una Derbi Variant SL 50. Els comercials de la firma van aconseguir fer aparèixer el velomotor català en un intent de popularitzar aquest vehicle entre els joves americans. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada