divendres, 22 de novembre del 2013

Dallas 22 de novembre de 1963: la mort de John Fitgerald Kennedy


Avui es compleixen cinquanta anys de la mort d’un dels presidents nord-americans més carismàtics, John Fitzgerald Kennedy (1917-1963), que va morir assassinat a Dallas, en un cas que no s’ha aclarit mai del tot. Kennedy havia entrat a la Casa Blanca l’any 1960, tres anys abans de morir, però el seu carisma i el seu estil de fer política li van donar una gran popularitat. JFK feia una visita oficial a la capital texana i algú, o més d’una persona, van disparar-li tres trets quan anava en un cotxe descapotable pel centre de la ciutat. Poc més d’una hora després, la policia arrestava Lee Harvey Oswald i l’acusava de la seva mort, però Oswald moriria dos dies després, també assassinat. Amb la mort de John Fitgerald Kennedy el seu vice-president, Lyndon B. Johnson, passaria a ocupar la presidència. 




La trama de la mort del president Kennedy s’ha convertit en un dels grans misteris per resoldre del segle XX, i s’han elaborat diverses teories que parlen d’una conspiració política i de la CIA per matar el president. De la possible causa de la seva mort se n’han escrit llibres i se n’han fet nombrosos films. El d’Oliver Stone ( JFK, 1991) és un dels més coneguts, però n’hi ha hagut molts altres. La comissió Warren, encarregada de la investigació va concloure que el magnicidi era responsabilitat exclusiva de Lee Harvey Oswald, que hauria actuat per retorçats motius personals, tot i que per justificar aquesta teoria calgués recórrer a explicacions que a vegades ratllen el surrealisme, com la teoria de la bala màgica.  Altres han explicat el magnicidi des de conspiracions més àmplies, assenyalant com a possibles culpables entre d’altres als governs soviètic i cubà, o a membres de l’estament militar o d’espionatge dels mateixos Estats Units. Una altra interpretació força estesa és la que fa recaure la culpa en els cubans anticastristes de Miami i Nova Orleans, i plausiblement en grups pocs vinculats a l’espionatge.


Tirador solitari o conspiració, l’assassinat del president va ser un episodi que va marcar la fi d’una època d’esperança als Estats Units i va contribuir a augmentar l’aura llegendària de John Fitgerald Kennedy. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada