dilluns, 27 de gener del 2014

El solc de l'obelisc: homenatge a Salvador Espriu


Barcelona va inaugurar el dilluns 20 de gener un monument dedicat a Salvador Espriu als jardins que porten el seu nom, també coneguts com els 'Jardinets de Gràcia'. 'Solc', de Frederic Amat, és una gran incisió de formigó al parterre central del passeig, que reprodueix la petjada que deixaria el monument inicialment dedicat a Francesc Pi i Margall, situat a l’encreuament de la Diagonal amb Passeig de Gràcia, tradicionalment conegut com 'El llapis'. El monument a Francesc Pi i Margall ha experimentat al llarg dels anys moltes vicissituds: erigit en temps de la República durant el franquisme seria el monument a la Victòria, per convertir-se finalment en el monument insípid que és avui

L'obelisc, una fita a la ciutat, ha estat la inspiració d'Amat, que fa dialogar les dues obres per lligar l'escultura pública amb el seu entorn històric. 'Solc', una de les darrers activitats de l'Any Espriu (2013). Malgrat que en aquesta Barcelona que tot ho critica ja hi ha qui s’ha qüestionat l’actuació d’Amat (fins i tot se l’ha comparat amb una menjadora, un dels principals problemes polítics de Catalunya) a mi em sembla molt interessant, com altres obres conceptuals i crec que la seva principal virtut és que millora l’obelisc. 

M’ha recordat un altre obelisc també estirat, l’obelisc inacabat d’Aswan, que tanta informació ens ha proporcionat sobre la construcció d’aquestes fites egípcies.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada