dimecres, 29 de gener del 2014

S’ha acabat la “Fiesta de Blas”


El notari ultradretà Blas Piñar López (Toledo, 1918) que va fundar la formació d'ultradreta Fuerza Nueva, ha mort aquest dimarts a casa seva, a Madrid, a l'edat de 95 anys. Identificat sempre amb el franquisme i la defensa dels seus principis ideològics, actualment era el president d'honor del partit Alternativa Española (AES). Fuerza Nueva, nascuda durant el franquisme com una espècie de partit en un règim sense partits, es va oposar frontalment a la reconversió del franquisme en un Estat democràtic. Però amb l’arribada de la democracia que tant criticava es va constituir formalment com a partit polític durant la transició, defensant els "Principios Fundamentales del Estado del 18 de julio" amb el lema "Dios, Patria y Justicia", esdevenint el principal referent intel·lectual per a tota l'extrema dreta espanyola. El 1979, de fet, fins i tot va ser escollit diputat per Madrid, un resultat que no tornaria a repetir. 

Totalitari fins al final en una de les últimes entrevistes que va donar, va assegurar que "el pitjor de la democràcia liberal és ella mateixa". Amb la mort de Blas Piñar marxa un dels referents mítics de l’ultradreta espanyola, aquest fenomen tan curiós, tan present en la societat però que electoralment sempre es dilueix en la dreta, enfortint-la i radicalitzant el seu discurs, més reaccionari que el de la resta de dretes europees.

S’ha acabat doncs la “Fiesta de Blas”, però podrem continuar ballant al ritme de la cançó de Formula V que es va convertir l’any 1974 en una forma de protestar per la persecució que des del Búnquer franquista es feia cap els sectors més aperturistes del règim. L’emissió el dia de la destitució de Pío Cabanillas com a Director de RTVE de la cançó la “Fiesta de Blas” va ser tota una provocació en aquella Espanya franquista i perversa que alguns feixistes com Blas Piñar haurien volgut eternitzar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada