divendres, 23 de maig del 2014

L'assalt al Banc Central, Barcelona 23 i 24 de maig de 1981


El cap de setmana del 23 i 24 de maig de 1981, un grup d’onze persones van atracar la seu del Banc Central situada a la Plaça Catalunya de Barcelona (l’edifici actualmente està ocupat per uns grans magatzems), retenint més de tres-cents ostatges i creant un greu conflicte al Govern Espanyol tres mesos després del Cop d’Estat del 23-F. L'assalt va tenir el país amb l'ai al cor perquè la primera reclamació que van fer els segrestadors va ser alliberar Tejero i els seus sequaços, i van alimentar l'error inicial de la Guàrdia Civil, que va creure que hi havia gent seva entre els assaltants. 

Segons explica en un interessant documental, José Juan Martínez Gómez, àlies El Rubio, el número 1 de l'assalt al Banc Central “Me propusieron de que había un maletín y que había un trabajo a hacer en Barcelona, en un banco. En el maletín había unos documentos muy importantes que ponían en riesgo la estabilidad política del país y que era necesario recuperarlo. Me dijeron (...) que había que llevar una operación de atraco, a cabo, para sacar el maletín". Segons José Juan Martínez Gómez el maletí contenia informació sobre el cop d’estat del 23-F que comprometia altes esferes de l’esta. Van ser 36 hores amb un grup d'onze atracadors retenint 263 ostatges. Finalment, veient que no tenien escapatòria, van deixar anar els ostatges i van intentar fugar-se sortint barrejats amb ells. Un fracàs. 


La incertesa sobre el que va succeir en l’assalt al Banc Central encara dura. Qui diu la veritat? El Rubio, que es presenta com un mercenari de gent amb interessos polítics? O Aramburu Topete, llavors director general de la Guàrdia Civil, que sosté que eren uns simples xoriços. Un episodi fosc més sobre el període de la Transició.






Procedència de les imatges:
http://mtvo-lasmentiras.blogspot.com.es/2013/05/barcelonahoy-hace-32-anos-23-de-mayo.html

4 comentaris:

  1. Buf... me acuerdo de esto. Yo era un crío y lo retransmitían por la tele como si fuera una peli. De esas imágenes que no olvidamos nunca.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo también tengo ese recuerdo. Tenía cinco años y las imágenes de las calles desiertas y los policías parapetados eran impactantes. Como una película de la que nos hemos perdido una parte del argumento

      Elimina
  2. Bona tarda, som unes estudiants de periodisme i estem fent un treball d'investigació sobre aquest esdeveniment. Necessitem entrevistar a 3 persones implicades en l'assalt. Tú sabries d'algú que estigui viu encara i que ens pugui donar el seu testimoni?

    Moltes gràcies!!

    ResponElimina
  3. Jo també m´enrecordo perfectament d´aquells esdeveniments d´aquell cap de setmana de maig de 1981.Estávem passant el cap de setmana fora de Barcelona i tant la presència massiva de lecheras SEAT 131 familiars,com furgonetes Mercedes i Ebro del Cos Nacional de Policia,com la també presència de policies nacionals i tiradors d´èlit em recordava un xic a un dels episòdis de la mítica sèrie de TV S.W.A.T.(Los Hombres de Harrelson).Per sort tot va acabar bé tant pels hostatge comper la policia i gràcies a l´intervenció dels GEO.

    ResponElimina