diumenge, 18 de maig del 2014

Via Verda: Pinell de Brai-Horta de Sant Joan


Seguint el traçat de l’antiga via del ferrocarril que unia La Puebla de Híjar amb Tortosa es pot recórrer una magnífica Via Verda. La línia construïda en ample ibèric, planificada a finals del segle XIX i que havia de convertir-se en una sortida d’Aragó al mar, va deixar de funcionar el 1972, quan una esllavissada va esfondrar un túnel de la deficitària línia. 


Si es disposa de prou temps es pot fer la via sencera, però també hi ha la possibilitat de circular per un tram. Aquest cap de setmana hem fet el tram entre l’antiga estació de Pinell de Brai i Horta de Sant Joan (anada i tornada), d’uns 19,1 quilòmetres. L’anada es fa amb una lleugera pujada i la tornada és tota baixada. El nivell de dificultat és mínim, els paisatges molt agradables, la via està en òptimes condicions i es nota que s’han invertit esforços per adequar-la. La via està plena de túnels (a l’interior dels quals la temperatura baixa i es necessari portar una bona il·luminació, malgrat que també disposen d’il·luminació pròpia) i dos ponts d’arcs dobles a Bot. 



Encara són visibles les restes de les antigues estacions: la de Pinell del Brai, Prats del Compte, Bot i Horta de Sant Joan. La majoria d’aquestes construccions es troben en un estat de complet d’abandó i la sensació de decadència és impactant. Potser seria interessant recuperar els volums per afegir valor a la ruta, que d’altra banda es troba ben senyalitzada i en bones condicions. La ubicació de les estacions de la línia de la Puebla de Hijar a Tortosa, majoritàriament molt lluny dels nuclis urbans és una de les explicacions del declivi d’una línia que va arribar tard i que sempre va ser deficitària. 

Els paisatges són preciosos, i es té la impressió de gaudir de molts matisos en molt poc temps: des de les gorges del riu Canaletes, que baixa majestuós entre las serres de la Mola de la Fusta i del Crestall, fins a les terres conreades per vinyes, ametllers i oliveres de colors verds i grisos. La sensació de canvi s’accentua a la sortida de cada túnel, i sempre és interessant la sorpresa que t’espera quan els travesses. Es tracta d’una bona iniciativa la recuperació d’aquest traçat que permet gaudir d’una experiència molt agradable recorrent aquest tram de la via.






1 comentari:

  1. Segueixo pensant que d'aquí unes dècades potser podrem fer un recorregut, tan espectacular com aquest, per alguns recorreguts d'AVE pratri. També serà tota una experiència.

    Jaume Badell

    ResponElimina