dilluns, 28 de maig del 2012

Avel·lí Artís Gener, Tísner

Pere Calders i Tísner

Avel·lí Artís-Gener (1912-2000), escriptor i dibuixant català, exiliat a Mèxic durant vint-i-cinc anys es va convertir en un referent cultural i ètic de Catalunya. Va néixer el 28 de maig de 1912 a Barcelona. Va estudiar a l’escola Mossèn Cinto, pionera en la pedagogia moderna, i Belles Arts a la Llotja. Als setze anys ja enviava acudits al setmanari Papitu. Entre 1933 i 1936 va col·laborar al Be Negre, al costat del seu amic i cunyat Pere Calders, i en els primers meos de la Guerra Civil va dirigir L’Esquella de la Torratxa. En la seva faceta de dibuixant i caricaturista va popularitzar el pseudònim de Tísner –unió de les tres lletres finals dels seus cognoms-. Durant tota la seva vida, en una mostra de polièdrica personalitat, Artís-Gener va firmar l’obra literària i Tísner la de ninotaire.

Durant la Guerra Civil es va allistar com voluntari en l’exèrcit republicà, i malgrat ser profundament antimilitarista i antibel·licista va finalitzar la contesa amb el grau de tinent coronel.

Finalitzada la guerra va estat en el camp de confinament de Coll d’Ares, del que va escapar per arribar a Tolosa, i després embarcar amb destí a l’exili de Mèxic, on va viure des de 1939 fins a 1965. A Mèxic va exercir diversos oficis: caricaturista satíric, dibuixant, publicista, periodista, pintor i escenògraf de televisió, cinema i teatre, i va col·laborar en la premsa catalana de l’exili. Els anys de Mèxic el van marcar profundament però sempre va confessar el sabor agredolç de l’exili.

Va fer importants traduccions com Cent anys de solitud i Crònica d’una mort anunciada de Gabriel García Márquez; A sang freda, de Truman Capote; Els cadells i altres narracions, de Mario Vargas Llosa; o L’Aleph de Jorge Luis Borges.

Va retornar amb la seva família a Barcelona el 31 de desembre de 1965 i va reprendre la seva activitat periodística i la trajectòria política vinculat a l’independentisme.

Entre la seva obra literària destaca Paraules d’Opoton el Vell (1968), que narra el descobriment d’Europa per un expedició asteca abans de l’arribada de Colom a Amèrica. 

Dibuix de Tísner de 1934, però podria ser d'avui

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada