dimarts, 8 de maig del 2012

Yves Chaland

El jove Albert

Yves Chaland va ser un dibuixant i guionista francès nascut a Lió el 1957. Va morir de forma prematura en un accident de carretera el 1990, en el que també va perdre la vida la seva filla.  La seva desaparició va posar fi a una de les carreres més brillants de la historieta europea. Yves Chaland va començar a publicar les primeres planxes al 1974 en fanzine. Al 1980 va crear Bob Fish i un any més tard va presentar a Adolphus Claar en un número especial de Metal Hurlant i va crear Freddy Lombard, el seu personatge més conegut. A partir de 1982 el Jove Albert, un adolescent aparegut dos anys abans al costat de Bob Fish va adquirir autonomia i va ser objecte de gags curts a Metal Hurlant. En 1984 Chaland va retornar al Major Fatal, a partir de Moebius, però només va crear un episodi.

Chaland va treballar també per publicitat. El seu traç, al costat de Ted Benoît, Serge Leclerch i Floc’h va rellançar la línia clara a  França. En concret el seu estil retrofuturista s’ha definit com Atoomstijl, i es caracteritza per la línia gruixuda i la utilització de colors plans sense degradació.


Yves Chaland retratat per Ted Benoît

Yves Chaland no emmascara les seves influències, s’apropiava d’estils gràfics i de l’univers dels seus predecessors (Maurice Tillieux, André Franquin o Jijé...) i va construir una de les obres més coherents i essencials dels anys vuitanta, a la vegada moderna i nostàlgica, greu i humorística. Per fer-ho va recuperar els herois de la infantesa (Freddy Lombard és una espècie de Tintín més adult, menys ingenu i més desvergonyit) i va crear un univers desplaçat, delirant i sense concessions. 


Homenatge de Chaland als clàssics

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada